اتصالات فولادی گازرسانی
اتصالات فولادی گازرسانی چیست؟
لولههایی که در خطوط انتقال گاز استفاده میشوند، از مواد پلیاتیلن خود رنگ و طبق نظارت و استانداردهای شرکت ملی گاز ایران تولید میشوند. تمامی محصولات اتصالات گازرسانی از جنس فولاد بوده و شامل زانو و سه راه و تبدیل میباشد.
اتصالات فولادی گازرسانی شامل اتصالاتی میشود که از فولاد یک تکه ساخته میشوند و در آن از جوشکاری استفاده نمیشود. بیشتر مصرف اتصالات فولادی در زمینه لوله کشی گاز از روش جوشکاری برای اتصال آنها به یکدیگر یا یک لوله استفاده میشود. اتصالات فولادی تکنوپایپ، شامل دو نوع درزدار و بدون درز(مانیسمان) میباشد. از این لوله ها در تمامی پروژه ها و مصارف تولید میشود.
اتصالات مانیسمان مانند لوله های این مدل بدون هیچ درز و برشی هستند. لوله های مانیسمان درجه یک و استاندارد، قادر هستند فشاری اندازه 100 بار را تحمل کند. البته این در صورتی است که لوله پلی اتیلن حداکثر 30 بار را تحمل می کند. توجه نمایید که لوله های مانیسمان در پروژه های خیلی حساس استفاده می شود، به طور مثال رد کردن آمونیاک که بسیار خطرناک می باشد، اما غالبا از لوله های درزدار برای این کار استفاده نمی شود. این لوله ها برای مصارفی که از ریسک کمتری برخوردار است، استفاده می شود. این نوع لوله ها از سایز 6 میل تا سایزهای 2000 قابل تولید است.
اتصالات گاز یا همان اتصالات بدون درز که نام علمی آن سیم لس(seamless) است، توسط شمشهای فولادی و طی فرآیند خاصی به اتصالات مانیسمان تبدیل می شوند. یکی از عمده ترین تفاوتهای اتصالات گاز بدون درز با اتصالات درزدار در نوع مواد به کار رفته می باشد. جنس مواد به کار رفته در اتصالات گاز بسیار مرغوب تر و باکیفیت تر از سایر اتصالات می باشد. لازم به ذکر است برای تولید اتصالات گاز از شمش های فولادی استفاده می کنیم.
شاید این سوال ایجاد شود که فرآیند تولید اتصالات فولادی گازرسانی چگونه می باشد؟ ابتدا آنها را در کوره هایی با درجه حرارت بالا گرما می دهیم، سپس توسط کشش و عبور از زره و با نیروی گریز از مرکز این اتصالات بدون درز به دست می آیند. در مقابل این امر، در اتصالات درزدار به وسیله برش ورقها و جوشکاری آنها و غلطک استفاده می شود.
مجموعه تکنوپایپ اتصالات گازرسانی را در انواع متفاوتی مانند سه راهی فولادی، زانویی فولادی، سردنده فولادی، تبدیل فولادی و کپ فولادی ارائه می دهد. در میان انواع اتصالات فولادی گازرسانی، زانویی فولادی مصرف بیشتری دارد.
از جمله بهترین روشها برای تولید اتصالات فولادی گارسانی، در نظر گرفتن مواد، اندازه و شکل به همراه استاندارد موردنظر، روش قالب و سمبه می باشد.
در این روش، اتصالات فولادی گازرسانی اعم از زانویی فولادی، سه راهی فولادی، کپ و تبدیلهای مساوی و نامساوی پس از گداخت کامل در کوره ها توسط یک سمبه با فشار بالا به اشکال مختلف که در بالا اشاره گردید، تبدیل می شوند.
لازم به ذکر است که اتصالات فولادی به جهت استفاده در پروژه های تاسیساتی اعم از ساختمانی، نفت و گاز و پتروشیمی میبایستی با استانداردهای لوله های مصرفی از لحاظ ضخامت و چه از لحاظ برابری نماید. توجه نمایید که اتصالات فولادی نیز مانند لوله های فولادی در انواع اتصالات درزدار و مانیسمان بدون درز تولید می گردند.
اتصالات فولادی گازرسانی تکنوپایپ دارای مقاومت بسیار بالا بوده که در صورتیکه تحت استاندارد اجرا شود، اتصالی بسیار قوی میان لوله ها ایجاد خواهد کرد. ضمن آنکه با استفاده از این نوع اتصالات می توان افت فشار و اغتشاش جریان را به کمترین میزان خود رساند. استفاده از اتصالات فولادی گازرسانی در سیالات موجب ایجاد مسیری همگون برای سیالات شده که اغتشاش و تغییرات در فشار سیال را ایجاد نمی کند.
از جمله مصارف اتصالات فولادی گازرسانی عبارتند از ساختمان های مسکونی، سوله های صنعتی، نیروگاه ها، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها می باشد. همچنین از اتصالات فولادی گازرسانی برای لوله کشی سیستم های هوای فشرده وهیدرولیک نیز بهره می برند.
روش تولید لوله های درزدار و لوله های مانیسمان
تولید لوله های درزدار تکنوپایپ به روش مذاب یا قالب انجام نمی شود. این لوله ها با ورقها تولید می شود و لبه های ورقها را به سمت یکدیگر می برند و با کمک جوش لیزری، این لبه ها را به هم متصل می کنند.
جوشهای لیزری بهترین روش برای جوش دادن درزهاست زیرا این جوشها با دقت و ظرافت بالا داده می شود و علاوه بر آن این جوشها از مقاومت بالایی برخوردار است.
لوله های مانیسمان از روش تولید متفاوتی برخوردار است. در این روش شمشها ذوب شده و به داخل قالبها ریخته می شود. قالبها از نظر سایز با هم متفاوت هستند. وقتی مواد مذاب به داخل قال ریخته می شود توسط میله ای به خارج قالب فرستاده می شود و با استفاده از هوای سرد و آب خنک می شود و در قالب اندازه های تعیین شده برش داده می شود.
مزایا استفاده از اتصالات گازرسانی تکنوپایپ
- مقاومت بالا در برابر فشارهای زیاد، اگرچه این امکان وجود دارد که اتصالات گازرسانی نسبت به لوله های درزدار گران تر می باشد ولی چون طول عمر بیشتری دارند، مقرون به صرفه می باشند.
- اتصالات گازرسانی دارای شکل ثابتی می باشند چون عملیات جوش در آنها به کار نرفته است. بنابراین هنگام اتصال به لوله های دیگر از نظر هماهنگی شکل، دچار مشکل نمی شوند.
- قدرت بالایی در مقابل فشارهای زیاد دارند و بدین ترتیب ممکن است که قیمت آنها کمی بالاتر باشد.
اتصالات فولادی گازرسانی استاندارد
عمدتا جنس اتصالات فولادی گازرسانی استاندارد که در مسیر خطوط لوله انتقال جریان گاز(گازکشی یا لوله کشی) به کار می روند از فولاد می باشد و طبق استاندارد دارای انواع اتصالات مانسمان و اتصالات درزدار می باشد. توجه نمایید که اتصالات فولادی گازرسانی دارای انواع مختلفی می باشند که در میان انواع اتصالات، زانویی گازی مصرف بیشتری دارد. به نظر شما چگونه اتصالات فولادی گازرسانی به هم متصل می شوند؟ برای اتصال آنها به همدیگر و به خطوط لوله از جوش برق استفاده می شود.
اتصالات گاز استاندارد فرآیندی چند مرحله ایست که در مرحله اول باید لوله مانسیمان یا لوله بدون درز مناسب هر قطعه و سایز آن تولید شود. سپس به روش تولید زانویی جوشی فولادی اقدام به تولید زانویی می شود. برای هر قطعه نیز فرآیند خاصی برای تولید وجود دارد.